Spanje z neznanci, tečnoba in pujsi – Vientiane in Don Det, Laos

Pot iz severa na jug je bila naporna in predvsem dolga, in še bolj kot ponavadi ni šla po planih. To da voznik v Nong Khiawu zaradi enega prostega sedeža ni želel speljati do popoldneva, je bilo sicer za pričakovati. In glede na to, da obožujem Luang Prabang se dodatne nočitve res nisem branila. Smešno je, da Luang Prababg postane takšna mini domača popotniška vas, kjer vsi poznajo vse in na ulici ponovno srečaš znane obraze. Mini dom daleč stran od doma.

Presenečenje pa so nočni avtobusi. So presenetljivo udobni z eno malo posebnostjo – dve osebi si delita posteljo študentskih mer. In če potuješ sam, to pomeni da v posteljo dobiš neznanca. Moja sospalka sicer ne govori angleško, se pa obe reživa kot zmešane ko se skušava z čimmanj dotiki zgužvati ena poleg druge. Naslednje jutro se zbudiva z milijon selfiji in brezbesednim prijateljstvom. Pa le lahko rečem, da sem si posteljo delila z osebo brez da bi vedela njeno ime! 🙂

Ena za dva :))

Dnevni postanek je tokrat glavno mesto, Vientiane. Nenačrtovano se odločim, da pot do otočkov nadaljujem še isto noč. Ena mesta mi res ne potegnejo, dan pa izkoristim za obisk COPE rehabilitacijskega centra, kjer me Laoška zgodovina sesuje. Večina države je še danes prekrita z bombami, ki so letela na Laos kot kolateralna škoda Vietnamske vojne. Posledično je vsako širjenje riževih polj tvegano, kar prebivalce odročnih vasih pogosto prisili v izbiro med lakoto in varnostjo. In v mislih se zahvalim vsem kozmičnim silam, da sem rojena v eni izmed varnejših Evropskih držav.

Noč ponovno preživim na enem izmed avtobusov, ki je tokrat prazen in moj osebni prostor ostane samo moj. Zjutraj sledi tak klasičen azijski prepir z voznikom minvana, ki nas namesto v DonDen pripelje v sosednjo ulico v mestu Pakse in nas vrže iz kombija s prtljago vred. Na koncu nam je vsaj pokazal “pravi” avtobus,za katerega se je izkazalo, da je namenjen direktno v Kambodžo. Laosu me tu in tam res narediti tečno, ampak….

…se mi nato odkupi s takšnimi prizori iz narave.

Bungalow view

Don det me spominja na knjigo Na kmetiji, ki je nekoč krasila knjižno polico vsakega kul otroka. Drugače je Don Det le eden izmed 4000 otoćkov; katerih natančno število se spreminja glede na sušno oziroma deževno dobo. Spet je glavno prevozno sredstvo čoln, na otoku pa obstaja “glavna cesta”, kjer tu in tam srečaš kakšnega ćloveka, većinoma pa se po njej prosto šetajo krave, kokoši, psi, mačke, vse luže pa zasedejo pujsi.
Tu spet srečam svojo nemšjo travel ekipo iz severa in po degustaciji Lao-Lao-ta (? Laoške besede niso ustvarjanje za sklanjanje), ki je riževo žganje z lastnikom guesthouse-a sklenemo, da bomo naslednji dan malo Evropejci in si zorganiziramo piknik na enem izmed neobljudenih otočkov.

Svoboden pujs

Varno prečkanje ceste – lecture by mama!

Napad mini pasje družine

Naša glavna cesta

Dosežki tedna:

1. Izkusila sem hardcore tropski monsun, ki je skoraj podrl moj bambusov bungalov in na tla pometal vse kokose

2. Plavala sem v umazanem Mekongu, pri tem uživala in preživela

3. Zapustila sem trgovino po 15min brez nakupa, ker so vsi zaposleni dremali

4. Bežala sem pred pujsom, ki si je svoj življenjski prostor uredil točno pod štrikom, kjer smo sušili perilo

Življenje v Don Detu 🙂

In še zadnji dnevi na reki Meking.

Po treh tednih je čas, da se poslovim od Laosa. Narava je preprosto osupljiva, od goratega severa do južno ležečih otočkov, le da po treh tednih postane dokaj monotona. Vem, da imate v Evropi že skoraj sneg, in prisežem da vsaj malo sočustvujem z vami. V denarnici pa že držim avtobusni karto za novo državo in novo kulturo: Siem Reap, Kambodža 🙂

Za konec pa še neumestna mora mojega sveta. Kdo ugane, kako se potegne vodo? (Tu in tam RES pogrešam Evropske standarde :)(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s